Freediving

Freediving

Freediving is een sport waarbij je op een enkele ademtocht lang, of ver, of diep onder water blijft. Mensen freediven al millennia voor voedsel, om de wereld onder water te verkennen en meer recent als een sport. Freediven is een natuurlijk iets om te doen.

Freediven is wat het zegt, zonder zwaar materiaal of ingewikkelde technieken, zonder het geluid van bubbels, vrij onder water kunnen bewegen. Je voelt je gewichtloos, je bent één met het water, rustig en genietend van wat je ziet en doet.

Freediven heeft wel wat gemeen met yoga, meditatie en ademhalingstechnieken. Het is een geweldige manier om je lichaam te leren kennen, je te ontspannen en te focussen. We leren hoe je kan genieten en hoe je je grenzen kan verleggen.

Freediven kan je leren. Je hoeft geen geweldige conditie te hebben, een goede gezondheid en heel veel "aquaciteit" zijn voldoende. "Aquaciteit" is gewoon een (nieuw?) woord voor: je goed voelen in het water, graag in het water zijn, ...houden van water.

Waarom freediven? Als je die vraag stelt, krijg je verschillende antwoorden. Het is een sport waar je beter in wil worden, waar "mind over body" de echte uitdaging is. Sommigen krijgen een kick van de diepe duiken. De druk van het water kan je een kick geven, vergelijkbaar met de "runners 'high", een euforisch gevoel. Weer anderen vinden freediven mooi en elegant en houden van de totale vrijheid onder water. Het vaakst hoor je toch: "freediven geeft me rust, rust in mijn hoofd". Je kan alles loslaten onder water, je focussen. Alleen het moment is er, het moment waar je lichaam, het water en je geest samenkomen.

"Freediving is a journey within yourself. Freediving is about silence...the silence that comes from within." (Jacques Mayol, Freedive pionier)

In november 2021 begonnen we in onze Duikvereniging ScubaLimburg met een Freediving afdeling onder leiding van Johan Vandersmissen, Freedive Instructeur CMAS. De opleidingen gebeuren volgens de voorschriften van CMAS, de wereldfederatie voor onderwatersporten. Bij het behalen opleidingen levert NOB-brevetten af die erkend worden door alle freedive organisaties wereldwijd.

Elke week trainen we in het zwembad in Stein op woensdagavond van 20:30u tot 22:00u. Freediven doen we ook in overdekte diepe zwembaden (7m tot 33m) en in het buitenwater, zodra de temperatuur dit toelaat. De Boschmolenplas in Panheel is onze favoriete stek in de buurt om te freediven. Maar er zijn nog andere mooie plassen, meren en groeves die we gaan verkennen.

In het zwembad gebruiken we ademhalingstechnieken en -oefeningen om langer onze adem in te houden. We leren er hoe we ons zo efficiënt mogelijk onder water kunnen bewegen en op welke manier we diepte kunnen opzoeken. Veilig freediven staat op de eerste plaats met als allerbelangrijkste regel: we freediven altijd met een buddy. We organiseren workshops rond dit thema.

ScubaLimburg is opgericht 14 oktober 2012. Je kan er voor freediven en voor scubadiving (duiken met perslucht) terecht. We duiken en freediven samen in een gezellige club. Regelmatig een clubduik, uitstapjes naar Zeeland en naar België of Duitsland, maar ook een kerstborrel en winterwandeling. Kortom alles om je thuis te voelen in een vereniging.

Zie ook onze Facebookpagina;

https://www.facebook.com/groups/1095340601378132

ScubaLimburg | 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin